planten van hagen

Wanneer uw haag planten?

Dit hangt van het soort haag af en welke "struik" u wilt gebruiken. Algemeen kan je stellen dat de herfst en de winter de seizoenen zijn om te planten. Let er wel op dat de grond niet bevrozen is door vorst. Een haag plant je best met al jonge struiken. We letten vooral op de wortels van de struiken, zij moeten immers goed in de bodem worden ingeplant.

Uit hoeveel planten bestaat mijn haag?

Uiteraard is de lengte, de hoogte en de gewenste breedte van de haag van belang. Tevens moeten wij weten of u onmiddellijk een volledig dichte haag wenst of dat deze op natuurlijke wijze mag dichtgroeien. Naar gelang het type haag kunnen wij voor u een berekening maken, maar je hebt ongeveer 5 planten per meter nodig.

Het planten van de haag

Wij graven eerst een geul uit voor de haagplanten / haagstruiken. De geul moet voldoende breed zijn en de grond kan best een grondverbeteraar, in de vorm van organische mest, bevatten. Het is van belang dat de struiken in de bodem op gelijke hoogte worden gepland. Op deze manier zal je een mooie volle haag krijgen.

Uw haag alleen in de zomer?

Je hebt allerlei type hagen. Meeste hagen komen in april tot leven tot oktober. Een Canadese haag verkleurt bijvoorbeeld heel mooi zoals de bomen, wat in de herfst zeer mooi is. Maar er zijn wintergroene hagen die het hele jaar door hun bladeren houden. Daardoor behoud je groen in de winter. Ander voordeel is dat zo'n haag uw privacy verhoogd.

De meest geplante hagen

Bij het vervoeren van de haagplanten beschermen wij de wortels. De haag wordt nadien best zo snel als mogelijk gepland of in ons jargon "ingekuild" in de geul. Het sproeien van de wortels doen we om de planten niet te laten uitdrogen. Is het droog weer dan mag er extra worden besproeid.

Groenblijvende hagen

Dit zijn meestal coniferen en loofhoutgewassen. De buxus is in onze contreiën een van de meest geliefde. Dit omwille van de zeer vergaande snoeivormen. De haag laat zich echt in zeer vele vormen snoeien. Het snoeien is slechts 1 maal per jaar nodig. Het is dus een traaggroeier. Buxus wordt zowel voor lage als hoge hagen gebruikt.

De hulst met stekels wordt ook veel gevraagd. In het najaar krijgt deze haag mooie rode bessen. De hulst snoei je best in de maand mei. Dit zijn grote planten en daarom geschikt voor hoge hagen tot enkele meter hoog. De hulst geeft ook een groot volume in de breedte. De hulst bestaat eveneens zonder stekels. En hierop zijn dan nog variaties zoals de Japanse soorten.

Verder heb je laurier planten als haag. De laurier is er eveneens in meerdere soorten. Een laurierhaag kan gemakkelijk 3 meter hoog worden en geeft een mooi gevulde haag.

Coniferen heb je in verschillende kleuren. De meest genomen zijn die met een blauwe of gele schijn. Hiermee kan je de overdaad aan "groen" visueel wat breken. De coniferen plant je best om de 50 cm, je hebt dus minder planten per meter nodig. Coniferen groeien sneller. Ze zijn ook sterk en groeien vrij snel. Door deze kwaliteiten worden ze ook als windmuren gebruikt.

Zomerhagen

Haagbeuken. Met dit type plant zit je altijd goed. Dit type haag heeft weinig last van ziekten. De haagbeuk is gemakkelijk snoeibaar in de zomer. De planten worden minstens 80 cm hoog tot vrij hoog. Daar de hoogte van een haag in vele gemeenten beperkt is tot 2 meter is deze ideaal.

Je hebt meerdere beuksoorten, groene beuk, rode beuk...

Wij raden aan om struiken te planten die in onze streken voorkomen. Deze struiken zijn aangepast aan ons klimaat. Struiken van eigen bodem zijn goedkoper en in een groot aanbod verkrijgbaar.



Tuinwerken en tuinonderhoud bij u voor uw tuin